Beste bezoekers van pluktuin/voedselbos “Ut Ouw Goed” de Moer.

Laat ik me eerst even voorstellen, mijn naam is Koen Geurtz en al vele jaren bevriend met de familie van Laarhoven.

Toen zij te kennen gaven een pluktuin te beginnen achter hun huis, was ik toevallig net bezig met een cursus imkeren.
Tijdens een feestje was het daarna natuurlijk snel geregeld, en nu staan er dan ook twee bijenkasten in het mooiste stukje van de Moer.

Wisten jullie dat:
In elke kast er wel 50.000 bijen kunnen wonen waaronder 1 koningin die zorgt voor de voortplanting, zij legt ongeveer 2000 eitjes per dag en leeft ongeveer 4 jaar, terwijl een werkbij maar 6 weken oud wordt.
Honingbijen zijn noodzakelijk voor de bevruchting van de fruitbomen, zonder bijen geen fruit, maar de bijen leveren natuurlijk nog meer mooie producten af zoals honing en bijenwas.
Een bij vliegt in de zomer tot wel 30 keer per dag uit, per vlucht worden gemiddeld wel 100 bloemen bezocht, dit komt per dag neer op maar liefst 3000 bloemen! En voor een halve kilogram honing zijn 6 miljoen bloemen nodig. De bijen op “het ouw goed” zijn heel zachtaardig, je kunt rustig op een paar meter van de kast gaan staan en bezichtigen hoe de bijen bezig zijn met hun werkje, het binnenhalen van stuifmeel en nectar. Mocht ik toevallig aanwezig zijn, en je hebt interesse om meer te weten over deze nuttige insecten en om een kijkje te nemen in de bijenkast dan ben ik je graag van dienst

Tot snel!
Koen Geurtz

imker